Krekt Friez

Blog over koken, tuinieren, creatieve uitspattingen en wat er meer langs komt

Tiramisu-taart 22 februari 2019

Filed under: koken — krektfriez @ 10:51
Tags: , ,

Omdat mijn familie erg gek is op Tiramisu als toetje, heb ik voor mijn verjaardag een Tiramisu-taart gemaakt. De taart is erg machtig, dus snij niet al te grote punten! En omdat ik al eens eerder Friese Tiramisu heb gemaakt, heb ik ook in deze taart weer Berenburg verwerkt. Maar je kunt dit natuurlijk ook weglaten of vervangen door Amaretto.

Ingrediënten (voor een springvorm van 24 cm)

  • 1 sterk bakje koffie
  • 250 gram Digistivekoekjes
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram monchou of andere volle roomkaas
  • 400 gram mascarpone
  • 200 gram poedersuiker
  • 1,5 tl vanille-extract
  • 250 ml slagroom
  • 6 blaadjes gelatine
  • cacaopoeder
  • ong 20 lange vingers
  • 1-1,5 borrelglaasje Berenburg (naar eigen smaak)

verder heb je nodig:

  • 1 springvorm van 24 cm
  • bakpapier
  • mixer
  • spuitzak
  • Keukenmachine

Werkwijze:

Zet als eerste een kopje sterke koffie en laat deze afkoelen. Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier.

Verkruimel je koekjes in de keukenmachine en laat ondertussen de roomboter smelten. Meng dit door elkaar en bedek de bodem van je springvorm hier mee. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel en zet weg in de koelkast.

Meng de monchou en de mascarpone in een kom en mix dit door elkaar. Voeg hier de poedersuiker, vanille-extract en de Berenburg door en meng alles goed door elkaar. Klop in een andere kom de slagroom stijf, zodat er zich zachte pieken vormen. Meng dit door het mascarpone/roomkaasmengsel, maar klop het niet te veel meer.

Laat de gelatine in wat koud water zacht worden. Doe dit met aanhangend water en 3 el koffie in een pannetje en laat de gelatine oplossen.  Meng dit door je taartvulling en meng dit goed.

Doe de koffie in een schaaltje.

Schep 1/3 van je vulling in de springvorm en maak het vlak. Doop daarna 1 voor 1 de lange vingers in de koffie en verdeel deze goed over de vulling. Pas op dat je de lange vingers niet te lang in de koffie laat liggen, ze moeten wat knapperig blijven. Als je de taartvorm bedekt hebt met de lange vingers, doe je er nog een 1/3 van de  vulling op de taart. De overige vulling in een spuitzak doen en hiervan bolletjes vormen op de taart (of versieren naar eigen inzicht). Dit tenslotte bestuiven met de cacao. Plaats je taart in de koeling en laat deze minimaal 2 uren opstijven.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s